interjúk / interviews

Description

Tóth Berta: “Mindig a frankót mondtam” – interjú Bán Jánossal – szinhaz.hu – 2011. szeptember 27.

“Ígéretes sportolónak, majd vegyésznek indult, de végül színházrendező szaladt utána papucsban az utcán kérdve: "Máshol mennyit ígérnek?”. Több, mint húsz éve a Katona József Színház tagja. Bán János mesélt azokról az időkről, amikor még Dunát szagoltak Ujlaki Dini bácsival és arról is, hogy érzi magát most Katonán belül, kívül."

http://szinhaz.hu/interjuk/42176-mindig-a-frankot-mondtam-interju-ban-janossal

*

Farkas Judit: Bán János a hivatás filozófiájáról – delmagyar.hu – 2011. július 5.

“Márciusban Prágában, a közelmúltban pedig a szlovákiai Art Film Festen ismerték el életműdíjjal Bán János művészetét, aki az egyik legkedveltebb külföldi színész cseh és szlovák nyelvterületen, amióta eljátszotta Otik szerepét az Én kis falumban. A Katona József Színház művészét hivatásról, társulatról, a Jirí Menzelhez fűződő barátságáról kérdeztük.”

http://www.delmagyar.hu/bulvar/ban_janos_a_hivatas_filozofiajarol/2227943

*

Viktor Chrást: János Bán, Otík z Menzelovy Vesničky: Byl to nejdůležitější film mé kariéry – 4. června 2011

“Jméno Otíka Rákosníka zná u nás snad úplně každý, kdo si alespoň občas pustí televizi. Jak by také ne. Postava vesnického prosťáčka od osmdesátých let, kdy se v Menzelově majstrštyku Vesničko má středisková objevila, prakticky zlidověla. Jejím představitelem byl tehdy vynikající maďarský divadelní a filmový herec János Bán.”

http://kultura.denik.cz/film/janos-ban-otik-z-menzelovy20110602.html

*

Szabó G. László: A gének játéka – Vasárnap, 2010. október 06.

“Ugyanaz a hangszín, ugyanazok a gesztusok, ugyanolyan idegszálak. Ugyanaz kicsiben és nagyban. Apa és fia. Bán János és Bán Bálint. Pályája csúcsán az egyik, pályája legeslegelején a másik…"

http://www.vasarnap.com/clanok.asp?cl=5584074

*

Kubik Elvíra: Csapathoz munka kell – Páros interjú – Népszabadság, 2010. május 21.

"Azt gyakorlom már negyven éve, hogyan tudom a szerepet a legmagasabb művészi szinten úgy interpretálni, hogy a néző tökéletesen megértse a szellemiségét. Ehhez kell a csapatmunka. Vagy egymásból dolgozunk, vagy sehogy…"

http://nol.hu/lap/tv/20100521-csapathoz_munka_kell

*

Bóta Gábor: Színész vagyok, ez a hivatásom – Pesti Műsor, 2009. szeptember

"Bán János a Katona József Színházban, A hős és a csokoládékatona című, Máté Gábor által rendezett G. B. Shaw-darabban megint egy kis szerepet kapott. Régóta így van ez vele anyaszínházában, miközben máshol kap nagy feladatokat is. Amikor felhívtalak, hogy interjút készítenék, rögtön azt kérdezted, miért pont veled, amikor ebben a darabban nagyon kis szerepet játszol. Szokták mondani, hogy nincs kis szerep, csak kis színész, ugyanakkor egy színész általában nem örül annak, ha kis szerepeket osztanak rá…"

http://www.pestimusor.hu/index.php?sect=koracikk&alsect=cikk&id=1634

*

Werner Krisztina: Oscar és a simlis – Kisalföld, 2008. 10. 04

"Nem csak a prófétákkal esik meg, hogy saját hazájukban nem találnak méltó fogadtatásra. Bán János régóta nem kesereg azon, hogy itthon mellőzik a filmesek: a globális világ színpadán játszik Los Angelestől Hongkongig…"

http://www.kisalfold.hu/szieszta/oscar_es_a_simlis/2072807/

*

A válaszaim egyre bizonytalanabbak – 2007.10.31 csmozi

„Bár a bulvárlapok alig írnak róla, az ország egyik legismertebb színésze, ráadásul nemcsak itthon szeretik, de Csehországban és Szlovákiában is – pedig a cseh és szlovák pletykalapok szintén nem írnak róla. Bán János 1983 óta a Katona József Színház tagja, de a vásznon legalább akkora király, mint a színpadon: olyan klasszikusokban játszott főszerepet, mint a Falfúró, Az én kis falum és a Mami blú…”

http://est.hu/cikk/51031/a_valaszaim_egyre_bizonytalanabbak_-_ban_janos

*

Szabó G. László: Húsz éve már, hogy a csehek is a sajátjuknak érzik – Új Szó, 2007. augusztus 18.

"Rock-koncertek hangulatát idéző tombolás közepette lépett színpadra Karlovy Vary idei fesztiválján Bán János. Kamondi Zoltán filmje, a Dolina bemutatója előtt 1200 néző tapsa, üdvrivalgása fogadta, hiszen Az én kis falum húsz éve tartó sikere az ő nevétől is elválaszthatatlan…"

http://ujszo.com/cimkek/szombati-vendeg/2007/08/18/husz-eve-mar-hogy-a-csehek-is-a-sajatjuknak-erzik

*

Nagy Gábor: Viharos sikerek, Bán János is játszik az új Nemzetiben – Heti Válasz, 2002. március 15.

"… amikor a Stílusgyakorlatot játszottam Prágában, Menzelt is meghívták. Nem sokkal később megkaptam tőle Az én kis falum forgatókönyvét – nyolcéves szilencium után ez volt a második filmje. Csehszlovákiában egyébként voltak olyan hangok: minek kell ide magyar színész, amikor annyi jó csehszlovák színész van, Menzel azonban mindvégig konzekvensen kiállt mellettem …
… szemérmetlenül, megalázóan alacsony pénzért dolgozunk. Ideje volna a politikusoknak számot vetni azzal, hogy Magyarország színházművészete világhírű, s ennek az értéknek végre a magyar kultúra és a közélet szerves részévé kellene válnia … Talán egy éve megindult valami, a felelős politikai vezetőkön múlik, hogy ez folyamattá váljon …"

*

Sándor Zsuzsanna: Szuterén és világszínpad – 168 óra, 2000. december 21.

"…A hetvenes évek közepén Miskolcon az Aurora szavalóverseny döntőjére készültek a gimnazisták. Köpcös legény nyitott be Bánék szobájába: "Először vagyok itt, van még nálatok üres ágy?” Bán már mutatta is a helyet. “Gáspár Sándor vagyok, Szentesről” – rakta le hátizsákját a fiú. A görbe lábú sutyerák meg a langaléta sváb gyerek között (Bán apja német ajkú család sarja) fűződött a barátság. Később a katonaság még szorosabbra kötötte őket. Cimborát csak egyet fogadtak maguk közé: Dörner György honvédet …
… A Stílusgyakorlatot Prágában játszották 1984-ben. Jiri Menzel is nézte a játékot. “Zseniális voltál a parasztjelenetben” – fordította szavait a tolmács Bánnak. Nem sokkal később posta érkezett a Katona Józsefbe: Az én kis falum forgatókönyvét küldte a színésznek a cseh filmes. Bán bújta a szakkönyveket, hogy az együgyű flótást pontosan alakítsa. Protézist is csináltatott: ferdítse az arcát …
… Jane Fonda elegánsan mosolygott rá az eredményhírdetés után: “Az én kis falumnak kellett volna nyernie. Maga itt a legjobb”. A pezsgőfogadáson lakkozott hajú úr lépett hozzá: “Felkeresne holnap az irodámban?” Egyéves ösztöndíjat ajánlott. “Itt írja alá” – tette a színész elé a szerződést … Félretolta a lapot a színész. Nem maradhat Amerikában, gondolta. Kicsik még a fiúk, haza kell mennie. Amikor megérkezett a Ferihegyi reptérre, Ladába szállt és a Logodi utcába hajtott … Negyvenöt éves, úgy érzi, ösztöndíjakra már nem várhat… – Egyre inkább hasonlítok apámra: ha a gyerekekkel vagyok, csak ők számítanak. Ha fát vágok: centire egyformák lesznek a darabok. Próbálni is így tudok. A színház a monomániám …"

*